STOTTERCENTRUM
GORINCHEM
Hoe maakt u een afspraak?
U kunt mij bellen of mailen om een afspraak te maken.
Stottercentrum Gorinchem
Liesbeth Zoontjens
Smakheul 5
4201 HG Gorinchem
m. 06 444 88 266
info@logopediesleeuwijk.nl
Directe Toegankelijkheid Logopedie (DTL)
Per 1 augustus 2011 kunt u zich zonder verwijzing van een huisarts of specialist direct wenden tot iedere logopedist die voldoet aan de eisen van Directe Toegankelijkheid Logopedie. Ik voldoe aan deze eisen.
Kan ik mij dan zomaar aanmelden?
Ja, vanaf 1 augustus 2011 kan dat. U meldt zich direct aan zonder verwijzing van uw huisarts of specialist, telefonisch of via onze website. Dit kan NIET wanneer u in 2017 verzekerd bent bij CZ of De Friesland. Deze zorgverzekeraars vergoeden deze prestatie niet.
Wat gaat er anders als u direct bij mij komt?
Ik ben opgeleid om een DTL-screening af te nemen bij elke nieuwe cliënt, die zich zonder verwijzing bij mij aanmeldt. Deze korte screening duurt 15 minuten en wijst uit of logopedische behandeling gestart kan worden of niet. Ik stel vragen over de algehele gezondheid en de over hulpvraag van de aangemelde cliënt.
Bij een afwijkend beeld of een afwijkend verloop van de aandoening, gezondheid of ontwikkeling kan ik de behandeling niet direct starten. Ik verwijs u, met een kort verslag van de screening, terug naar uw huisarts. Ik stel daarbij geen diagnose, maar constateer slechts dat het verstandig is dat de arts of een andere discipline geraadpleegd moet worden alvorens ik onderzoek of behandeling start. De juiste diagnose kan immers een aandoening zijn die helemaal niet bij een logopedist hoort en ook niet herkend wordt door een logopedist.
Als u zelf al twijfelt, dan gaat u eerst naar de huisarts. Nadat u bij uw huisarts op het spreekuur bent geweest kunt vervolgens met een verwijzing voor logopedie alsnog een afspraak bij mij maken om onderzoek en/ of behandeling te starten. Ook tijdens de verdere logopedische intake, het onderzoek of de behandeling kunnen er voor mij redenen ontstaan u alsnog terug te verwijzen naar uw huisarts of specialist.
Wanneer blijkt dat ik wel met behandeling kan starten, maak ik met u een vervolgafspraak voor onderzoek en/ of behandeling gepland. Tijdens die vervolgafspraak ga ik dieper in op uw hulpvraag.
Wordt mijn huisarts op de hoogte gesteld, wanneer logopedie gestart is?
Ik vind het belangrijk dat de huisarts als ‘zorgcoördinator’ op de hoogte is van de zorg rondom zijn of haar patiënten. Ik stel uw huisarts, met uw toestemming, schriftelijk op de hoogte van de bevindingen van de ‘screening’ en of logopedisch onderzoek of behandeling gestart wordt.
Wordt de DTL screening vergoed en wat zijn de betalingsvoorwaarden?
Onderstaande verzekeraars vergoeden de DTL screening nog niet.
CZ - De Friesland Zorgverzekeraar.
Wanneer u bij één van deze zorgverzekeraars verzekerd bent dient u een verwijzing bij uw huisarts of specialist aan te vragen alvorens logopedisch onderzoek en/ of behandeling gestart kan worden. Directe Toegankelijkheid Logopedie is voor u nog niet mogelijk.
Net als bij een behandeling geldt, dat u, bij verhindering, de screeningsafspraak ten minste 24 uur van te voren dient af te melden om kosten voor besproken tijd te vermijden. Deze kosten worden niet door de zorgverzekeraar vergoed en dient u zelf te voldoen.
Waar vindt u het Stottercentrum?
www.nvlf.nl
www.parkinsonnet.nl
www.kindentaal.nl
www.logopediestart.nl
www.afasie.nl
interessante links
Logopedie Sleeuwijk. Aangesloten bij de NVLF, De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie